Измаил » Новости » 2024 » Июль » 23

Модернізацію пункту пропуску Рені – Джюрджюлешть проведуть за грантові кошти

23 Июля 2024 257 5.0 Admin

Модернізацію пункту пропуску Рені – Джюрджюлешть проведуть за грантові кошти Євросоюз виділив грант у розмірі 13,9 млн євро, який буде використано для покращення дорожньо-транспортної інфраструктури на пунктах перетину державного кордону між Україною, Молдовою та Румунією. Йдеться про модернізацію сервісної зони для важких вантажних транспортних засобів пунктів пропуску «Рені (Україна) – Джюрджюлешть (Молдова) – Галац (Румунія)» в рамках програми ЄС «Механізм Сполучення Європи» (Connecting Europe Facility, CEF). Про це повідомляє пресслужба Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Проєкт спрямований на впровадження заходів з безпеки дорожнього руху в пункті пропуску через кордон Галац – Джюрджюлешть, модернізацію дороги між пунктами пропуску Рені та Галац, будівництво північного об’їзду Джюрджюлешть. Також передбачено будівництво двох зон для паркування важких вантажних транспортних засобів в районі, розташованому між Україною, Молдовою та Румунією вздовж транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), одна з яких буде побудована Агентством в Одесі. Ці пункти пропуску є стратегічними для товарів, що рухаються вантажним автотранспортом до портів, зокрема румунського Галацу.

Оскільки зона обслуговування буде збудована за програмою CEF, пропускний пункт з українського боку будується за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (IOM).

Головна мета – збільшення пропускної здатності вздовж ключового маршруту «Шляхів солідарності» ЄС, що сприятиме експортно-імпортним операціям України.

Інші проєкти щодо збільшення пропускної спроможності Україна-ЄС передбачають: впровадження технологій та послуг РІС на українській ділянці річки Дунай (4,8 млн євро); будівництво швидкісної дороги S17 в Польщі до кордону з Україною на ділянці Томашів Любельський – Гребенне (61,3 млн євро); а також дослідження та роботи з інтеграції української залізничної системи до європейської (42,9 млн євро).

«Це найбільший конкурс в рамках поточної програми CEF Transport. Обрані проекти трансформують транспортну мережу Європи, роблячи чисті транспортні засоби більш ефективними та привабливими для пасажирів і вантажів, підвищуючи безпеку вздовж TEN-T. Особливо радий, що було профінансовано кілька проектів, що підтримують «Шляхи солідарності» ЄС-Україна. Ці нові коридори залишаться і допоможуть інтегрувати Україну та Молдову в ЄС» – зазначає комісар ЄС з питань кліматичних дій Вопке Гукстра.


Довідка. Європейська комісія відібрала 134 транспортні проєкти, які отримають понад 7 мільярдів євро у вигляді грантів від CEF, стратегічного інструменту Європейського Союзу для здійснення інвестицій в інфраструктуру.

Це найбільший за масштабами відбір заявок у межах чинної транспортної програми CEF. Майже 83% фінансування буде виділено на підтримку проєктів, спрямованих на досягнення кліматичних цілей ЄС, покращення та модернізацію мережі залізничного сполучення, внутрішніх водних шляхів та морських маршрутів вздовж TEN-T. На залізничні проєкти буде спрямовано 80% з 7 мільярдів євро.

Як країна-учасник, Україна може подавати заявки за проєктами для грантової підтримки від Європейської комісії (у розмірі 50% від вартості проєктів). Особливий акцент робиться на реалізації вже схвалених Європейською комісією інфраструктурних проєктів з модернізації залізничних та автомобільних пунктів пропуску через державний кордон із Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною.

Програма «Механізм Сполучення Європи» функціонує в межах ініціативи «Шляхи солідарності». Реалізація програми сприятиме покращенню транспортного сполучення України з ЄС та налагодженню експорту з України до країн Європи в цілому. Вона дозволить залучати фінансування ЄС для підтримки розвитку транс’європейських мереж транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Новости по теме:

Комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]